1 ВЕРЕСНЯ 2018 РОКУ – Відкриття і освячення Меморіалу мучеників ХХ століття в Україні

  • Автор запису:
  • Категорія запису:Новини

У суботу, 1 вересня 2018 року, у Тиврові Вінницької області відкрито Меморіал мучеників ХХ століття в Україні. Урочистість очолив і освятив меморіал Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, якому співслужили католицькі єпископи України.   

Цього року Кам’янець-Подільська дієцезія РКЦ святкує 100-річчя відновлення, а Україна – 80-ту річницю найважчих переслідувань за віру, коли влада закрила майже всі святині, а духовенство намагалася всіляко винищити. 80 років тому відбулася також так звана «польська акція», коли понад півмільйона осіб польського походження заслано до Сибіру й Казахстану; багато з них загинуло тоді в дорозі.

Ідея створення Меморіалу належить отцю Павлу Вишковському, настоятелю Делегатури Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Україні та Росії, яке відбудовує та опікується санктуарієм Матері Божої Тиврівської, де й розташований Меморіал. Місце обрано не випадково, адже неподалік, у віддаленій на 20 км Вінниці, колись закатували понад 10 000 вірян. Сама історія вказала місце, де треба по-особливому говорити про страшні злочини та вшановувати пам’ять тих, хто не зрікся переконань, хто мужньо протистояв репресивній антирелігійній машині.

Меморіал, загальна площа якого 400 м², містить 14 залів – це водночас 14 стоянь Хресної Дороги Ісуса та Його послідовників із України, які не завагалися пожертвувати життям заради Нього. У цих залах можна ознайомитися з реаліями життя в атеїстичному суспільстві, яке намагалася творити радянська влада. Увіходячи, ми зрозуміємо якою була тодішня влада, чим керувалась і які засоби застосовувала для втілення своїх химерних ідей. Далі побачимо хатній інтер’єр і те, як сім’я в ті складні часи плекала віру й передавала її наступним поколінням. Потім ознайомимося з ситуацією в школах і в навчальних закладах, де влада за допомогою антирелігійної пропаганди намагалася всіляко висміяти й викорінити віру в Бога.

 

Окрема частина меморіалу – зали, присвячені священикам, ченцям і черницям, які в умовах переслідувань відважно несли місію поширення Доброї Новини та служили Церкві «в підпіллі». Серед експонатів – особисті речі священиків, предмети культу й молитовники, релігійні предмети, які збереглися з часів переслідувань. Особливо цінні свідчення людей, що пережили ті скрутні часи, боролися за віру і не йшли на компроміс зі злом. Багатьох уже немає, однак пам’ять про них залишиться в залах Меморіалу.

 

 

Створити Меморіал за допомогою сучасних технологій, використовуючи гру світла й інші спеціальні ефекти, вдалося завдяки співпраці з архітектором Олександром Антонцем і В’ячеславом Верещагіним, які вже мають досвід участі у таких проектах; утім, ідею релігійного Меморіалу вони втілили вперше. Це виняткове місце не може бути звичайним музеєм, у якому відвідувачі знайомляться з історією й оглядають цікаві пам’ятки. Меморіал має стати місцем молитви, можливістю торкнутися трагічних людських доль, а водночас побачити у світлі істини історію народу України. Це місце має змушувати до глибшої задуми, особистого іспиту совісті й постанов. Воно має стати школою віри для молодих поколінь, де вони побачать приклад святості простих людей і торкнуться мощей святих, яких Церква урочисто канонізувала.

Отець Павло Вишковський ОМІ наголосив на значенні та місії Меморіалу: «У серцях багатьох людей історія переслідувань за віру ще жива, ще пульсує, бо це була частина їхнього життя. Ми хочемо увіковічнити цю історію для наступних поколінь. Так хочемо подякувати Богу за дар віри в серцях багатьох людей. Меморіал – це частина храму, який також відбудовується. Для нас ця відбудова – символ відродження віри в Україні, а також і самої України, яка переживає нелегкі часи. Є події і люди, про яких не можемо забути. До таких осіб належать тисячі мешканців нашої батьківщини, а до подій – їхня мученицька смерть. Суть і послання їхнього життя можемо помістити в словах: “Віруємо, пам’ятаємо”. Вони не піддалися злу, що завжди нищівне, а особливо тоді, коли це насильство людини над іншою людиною й системи над суспільством. Думаю, що цей Меморіал – це місце, що преображує. Байдужим не залишиться ніхто»

.

Усіх охочих відвідати Меморіал просимо завчасно телефонувати: +380968334369.