Послання Єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні з нагоди Всеукраїнського Дня Молитовної Пам’яті Постраждалих за Віру у XX ст.

Вельмишановні Священики та богопосвячені Особи!

Дорогі Подружжя, Батьки, Бабусі і Дідусі!

Улюблені Брати і Сестри!

Тепер ми переживаємо кайрос – час благодаті, яким є Рік Святого Йосифа. У багатьох парафіях видимим знаком цього часу є відвідини фігури святого Йосифа у домівках вірян. Завдяки цьому багато родин примирилося і відновило своє «так» взаємній любові, єдиній і неподільній аж до смерті. Окрім цього, досвід показав, що така душпастирська ініціатива має чудовий євангелізаційний аспект: довкола святого Йосифа вся сім’я збирається на спільну молитву, водночас це добра нагода, щоб зустрітися і поспілкуватися з душпастирями. Віримо, що цей рік святого Йосифа принесе рясні плоди у серцях вірян, наших парафіях, державі та у всій Церкві.

Цього року хочемо Вас, дорогі Брати і Сестри, запросити до ще одних відвідин. 4 вересня 2021 року ми вже втретє відзначатимемо Всеукраїнський день молитовної пам’яті постраждалих за віру у ХХ столітті, який Конференція Єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні затвердила у березні 2019 року. Щиро запрошуємо пережити цю виняткову подію у Тиврові на Вінничині, де розташований Санктуарій Пресвятої Божої Матері Тиврівської та мучеників за віру. У цьому винятковому місці будемо спільно молитися та пройдемо Хресною дорогою мучеників ХХ століття, цього року по-особливому вшановуючи Святого Йосифа.

Ім’я Йосиф, що походить з давньоєврейської, означає Бог додасть. Бог дасть плід, Бог дасть розквіт, що також можна перекласти як прохання: нехай Бог примножить. Отже, це ім’я говорить про Божу щедрість. Тому будьмо як Йосиф щедрими перед Богом, даруймо наш час на паломництво до виняткового місця, де в тиші, біля останків мучеників ми зможемо вознести подячну молитву Богові за всіх тих, що довіряли Йому як Святий Йосиф і зберегли та передали нам великий скарб – ВІРУ. Ці люди також зазнали ненависті, як і Святий Йосиф, що був змушений тікати до Єгипту, бо Ірод, палаючи заздрістю і ненавистю, шукав Дитя, щоб Його вбити (Мт 2,1-15). Початковою точкою була ірраціональна ненависть Ірода, що змусила Святого Йосифа перебувати на чужині і цілковито довіритися Божому Провидінню. Також і мученики нашої землі були вірними Богові аж до смерті.

Завдяки таким людям, які не зреклися своєї віри, тепер реалізується те, про що не можна було навіть мріяти ще кілька десятків років тому. По всій Україні віряни мають змогу вільно практикувати свою віру і слухати проповіді священиків з усього світуВідновлено храми і церковні структури, розвивається релігійне життя, відроджуються парафії, в яких діють різні рухи та спільноти,а рівно 20 років нашу державу з апостольським візитом відвідав святий Папа Йоан Павло ІІ.

Також яскравим підтвердженням розквіту церковного життя можна вважатистворення Меморіалу пам’яті всіх людей, які постраждали за віру, зокрема тих, що не пожаліли свого життя заради Христа. Це відродження сповнює наші серця глибокою вдячністю за дар віри, за відкриті храми, за родини, за священиків, за ченців і черниць, за те, що можемо без страху молитися і прославляти Бога. Ми також сподіваємося, що Тиврівський санктуарій на зразок інших санктуаріїв, таких як Бердичівський, Летичівський, Більшівецький стане промовистим символом духовного відродження нашої Батьківщини.

З життя у вірі народжується покликання людини: покликання до сімейного життя, до священства чи чернецтва. Ми всі переконані, наскільки вони важливі для кожної родини та всього українського суспільства. Заохочуємо жертвувати у цих намірах також свої страждання, щоб наша Церква раділа святими родинами, святими священиками, черницями та ченцями.

Нехай покровитель цього року Святий Йосиф допоможе нам спільно пережити Третій Всеукраїнський день пам’яті постраждалих за віру, на який запрошуємо 4 вересня 2021 року на 11 годинудо Тиврівського Меморіалу мучеників. Це буде добра нагода, щоб торкнутися трагічних людських доль, а водночас побачити у світлі істини історію віри нашого народу у столітті, яке св. Йоан Павло ІІ назвав століттям мучеників. Цей великий папа під час своєї подорожі нагадував нам про те, що ми маємо шанувати свою історію, бо народ, який не знає історії, не матиме майбутнього.

Ці слова були спонукою до створення художнього фільму «Вірити», який розповідає про свідчення віри за часів переслідування і який невдовзі зможемо побачити в кінотеатрах. Нехай паломництво до Тиврівського санктуарію заохочує нас до глибшої задуми, особистого іспиту совісті та постанов. Нехай воно буде також школою віри для молодих поколінь, де можуть побачити приклад святості простих людей. Запрошуємо долучитися до спільної молитви, знайти час і сили, щоб вирушити у це своєрідне паломництво, а Бог, безсумнівно, за заступництвом Святого Йосифа і всіх святих мучеників обдарує своїм благословенням і духовними дарами!

Львів, 10 серпня 2021 року

№ 43 / 2021

                                                                      + Мечислав Мокшицький

Львівський Митрополит в.о. Голови Конференції Єпископів Римсько-Католицької  Церкви в Україні

Залишити відповідь